petek, 22. maj 2009

Republika paradoksov

Po eni strani Pahor govori o združevanju, o partnerstvu z vsemi, po drugi strani pa ni nobenega partnerstva z opozicijo. Njegov vladni kolega Gregor Golobič tudi govori nekaj o tem, da se ne bi smeli deliti, ampak takoj za tem pove še to, kaj vse je Janševa vlada naredila narobe. Za vse je kriva Janševa vlada, ki je bila na oblasti cela štiri leta. Njim pa, ki so bili na oblasti "samo" 12 let z dolgo podlago, res ni zameriti, da niso mogli ničesar narediti. In kaj bi sploh lahko naredili sedaj v le šestih mesecih?

In kaj je narobe s subvencijami v višini 1000 evrov pri nakupu avtomobila? Povsod se kaže, da je to dobra strategija, ampak sedanja vlada je pač nekaj posebnega in mora z glavo skozi zid samo zato, da je po njeno in da je njim dobro, pa tudi če vse propade.

Od 1000 evrov subvencije bi imeli korist tako proizvajalci kot potrošniki. Treba je trošiti, ne pa da se samo zmanjšuje in varčuje, na koncu pa to varčevanje prinese ravno nasprotni učinek. Če ne bi imeli tako visoko obdavčenega bencina, bi tovornjaki, ki potujejo prek Slovenije, tudi kupovali bencin v Sloveniji, tako pa ga ne in smo spet na zgubi.

Govori se o nekih gospodarskih ukrepih in kako da so dobri. Samo govori se o nečem, česar ni, in o nečem, česar verjetno še kar nekaj časa ne bo.

No ja, morda bi bilo treba res razmisliti o tem, da bi dali glas na volitvah v Evropski parlament Mateju Lahovniku, kot je včeraj v Trenjih svoj razmislek o tem napovedal Janez Janša. Čeprav bi bilo najbrž še slabše, ker bi verjetno ta vlada, kljub veliki (politični) strokovnosti, dobila podobno slabega ali pa še slabšega ministra za gospodarstvo in bi bila škoda dvojna; Lahovnik v Evropskem parlamentu in še vedno slab minister za gospodarstvo.

Zanimivo je tudi, da nihče ne stavka, čeprav nam gre vsak dan slabše. Ali ni to narobe svet, da se stavka takrat, ko nam gre dobro, ko nam gre slabo, pa ne?

Spet sem pozabil, da veljajo za to vlado čisto drugačna pravila, kot so veljala za Janševo vlado. Kar je pravzaprav samoumevno. Saj smo volili za spremembe, mar ne?

Ni komentarjev: