torek, 10. februar 2009

Nadministri

Kar nekaj ministrov v sedanji vladi bo opravljalo še dodatno delo. Predavali bodo na različnih fakultetah v dovoljenem obsegu. Temu, kar je zakonito, vsekakor ne nasprotujem, ampak v času gospodarske krize menim, da se minister za gospodarstvo ne bi smel ukvarjati z ničemer drugim kot z reševanjem gospodarske krize. Vsaj odgovoren minister za gospodarstvo. Ali pa je Lahovnik tako sposoben, da mu je gospodarska kriza mačji kašelj in da lahko ob enem še predava? Glede na njegove črnoglede izjave verjetno ne.

Menim, da bi bilo dobro, da ministri ne bi smeli opravljati nobenega dodatnega dela in bi se morali posvetiti zgolj svojim ministrskim nalogam. Ampak ker Pahor varčuje vsak cent in znižuje plače, si pač ministri iščejo dodaten zaslužek drugje. To seveda ni edini razlog, vendar jih Pahor s svojim varčevanjem pravzaprav spodbuja k temu. Zato tudi mislim, da se jim plač ne bi smelo zniževati.

Kdo bo odgovorno delal, če za to ne bo dobil poštenega plačila? Nič ne bi imel proti, če bi imeli Pahor in njegovi ministri še enkrat višje plače in bi delali odgovorno in dobro, ne pa, da gospod premier govori, kako naj si vsi zategnemo pasove. Če si še politiki znižujejo plače in zategujejo pasove, kaj potem ostane najrevnejšim?!

Prav tako se mi zdi, da zniževanje plač tudi drugje ne pomaga. Ljudi bi bilo treba motivirati, ne pa jim odvzemati. Pri tem varčevanju gre za relativno majhne vsote. Ena glavnih motivacij pa je denar. Denar je postal glavna vrednota veliko ljudem. Toda zdravja, sreče, ljubezni ... se ne da kupiti.

Sindikati se kljub "sanjski vladi" ne strinjajo z vladnimi predlogi, ki jih pravzaprav sploh ni. Toliko časa so se borili, sedaj pa bi se odrekli vsemu? Sicer menim, da je včasih pač treba potrpeti, ampak zakaj ravno v času "sanjske vlade"? Zato ker je gospodarska kriza, bivši predsedniki uprav pa pobirajo milijone?

In ne vem, zakaj se mi zdi, da bi, če bi vlado vodil Janša, sedanja vladajoča koalicija vpila, kako je vse grozno in da ne morejo sedaj požreti obljube …

Ni komentarjev: