nedelja, 28. december 2008

Intervju s Harisom Omanovićem

Haro je podjetnik. Želi si živeti v pozitivi in z ljudmi, ki jih ima rad. Ne hodi na volitve in meni, da je v politiki še veliko nepravilnosti. Je vegetarijanec, na kar je ponosen in ima psa. Želi si mir na svetu. Želi si, da bi ga obkrožali ljudje, ki bi ga imeli radi in bi on imel rad njih, boji pa se, da bomo preveč časa posvetili računalnikom in ne bomo imeli več prijateljev. V svojem delu uživa.





Kaj si želel postati v mladosti?
Nekje na začetku osnovne šole sem si želel postati duhovnik. Kasneje sem hotel delati kaj dobrega in koristnega za ljudi. Početi nekaj, kar bi polepševalo življenje ljudem, nisem vedel, kaj to bo. Vmes sem dobil preblisk, da bi rad vodil podjetja, ki me je hitro minil. Hotel sem tudi postati programer.

Zakaj meniš, da si uspešen?
Sem na poti k uspehu, kar pomeni, da sem uspešen. Nikjer pa ni cilja oziroma konca. Rad bi živel prijetno življenje, v sami pozitivi in se smejal in imel rad ljudi okoli sebe in bil ljubljen, to je zame uspeh. Uspelo mi bo!

Ali si kdaj želel spreminjati svet, biti revolucionar?
Moj cilj v življenju je, da bo nekoč mir po celem svetu. Upam, da mi bo uspelo. Ni pomembno, da to naredim jaz. Želim si, da bi na svetu prevladala ljubezen, tista prava, brezpogojna. Želim si, da ne bi bilo več nobenega nasilja niti ubijanja. Niti živali, kaj šele ljudi.


Ali si se kdaj hotel podati v politiko oz. razmišljaš o tem?
Skoraj sem se že podal, pa se premislil, kar se tiče na državni ravni. Nekaj bo na lokalnem nivoju, mogoče že te volitve. Rad bi nekaj spremenil, ker vidim veliko nepravilnosti.

Kako in zakaj si postal vegetarijanec?

Ne jem mesa, sem proti ubijanju živali in sem ponosen na to. Tako je že eno leto. Veliko sem premišljeval o tem in vedno manj jedel mesa. Odločitev je pa padla, ko sem pomislil na mojega kužita na krožniku. Že v prvih mesecih sem se boljše počutil in sem zadovoljen. Nekako čistejši sem.

Zakaj si se odločil, da boš pisal blog?
Zato, da pišem. Lepo se mi je zdelo. Že med delom na Financah sem pomislil, da bi ga imel, a sem čakal, da neham tam delati. Pol leta kasneje sem začel pisati, brez nekega namena, teme, načrta. Zdaj sem zelo vesel, da pišem blog, ker sem zaradi njega spoznal veliko zanimivih ljudi.

Ali si zaradi bloga spoznal tudi kakšnega dobrega prijatelja?
Ja, veliko njih in veliko jih še bom. Spoznavam ljudi, ki so mi podobni in to je super. Vsaka taka stvar ti vzame nekaj časa in denarja, a ko pogledaš nazaj, se zelo splača. Npr. stran www.haris.si se mi je izplačala nekajkratno, pa ne govorim o denarju.

Kaj ti pomeni največ v življenju in česa se najbolj bojiš?
Joj, maš taka vprašanja, da moram razmišljat. Največ mi pomeni, da me imajo ljudje radi in da imam vedno nekoga ob sebi. Bojim se, da nekoč ne bomo imeli več prijateljev in bomo vsi hladni med sabo presedeli cele dneve pred računalnikom.

Ali se ti zdi kapitalizem najboljši sistem ali meniš, da je kaj še boljše od kapitalizma?
Najboljšega sistema ni. Vsak posameznik pa tudi ima svoj sistem. Ne smemo se preveč zanašati na državo in ljudi, najbolj se moramo nase. Kapitalizem je dober, ker smo stimulirani, da naredimo več in bolje. Če ni stimulacije, sistem propada. Morajo pa obstajati pravila, etika, ki se je moramo vsi držati. Ljudje smo hitro požrešni in radi izkoriščamo, tega ne sme biti. Materializem je virus, ki se je vcepil v človeštvo.

Si vezan ali samski?
Samski.

Za katero stranko si nazadnje volil, če pa ne hodiš na volitve, zakaj ne?
Ne hodim na volitve, ker so vsi isti. Razlog je tudi, da se ne želim potem štiri leta žreti ob vsaki napaki stranke, katero sem volil.

Koliko časa na dan posvečaš poslu?
Pred nekaj meseci sem imel osebno krizo in sem delal povprečno dve uri na dan. Zadnje čase delam po 12 ur in sem zelo vesel. V delu uživam.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Malo ponovi pravila slovenščine ... začneš lahko že pri naslovu "... s Harisom ...". Vse ostale poišči sam.

ddddd pravi ...

Nataša,najbrš mi res ne bo škodilo, sicer sem pa mnenja, da je pomembna predvsem vsebina in ne toliko oblika.
Ne vem, če se bom kaj preveč ukvarjal z napakami, slovnična pravila in vejice mi niso ravno pri srcu, ampak vseeno hvala za opozorilo.

Unknown pravi ...

...te podpiram ...slovnična pravila so, kot večerna obleka, ki ne pove vsebine človeka...

Ti v teh oblekah nimajo mnenj...le smisel za kreacije...

lep pozdrav...