sobota, 4. april 2009

V službi do smrti?

65 let delovne dobe? Tisti, ki so delali že več kot pol življenja in si želijo malo počitka, bodo dobili še dodatnih 5 let. Ali bomo nekega dne prišli do točke, ko bomo morali delati do smrti, dokler ne bomo omagali? Poleg tega pa smo v času finančne krize, delovnih mest je vsak dan manj, in če bo delovna doba 65 let, bodo mladi še težje dobili zaposlitve.

Na eni strani bomo imeli utrujene in za učenje nezavzete ljudi, ki bodo morali delati, če bodo želeli priti v pokoj, in mlade, zavzete in prilagodljive ljudi, ki bodo znali več, vendar pa zaradi starejših ne bodo dobili službe. In imeli bomo še večjo brezposelnost.

Predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič se verjetno prvič strinja z SDS, ki podpira sindikate in je proti zviševanju delovne dobe.

Ivan Svetlik, minister za delo, pa pravi, da opozicija to samo izkorišča za pridobivanje političnih točk. Prav tako večni cinik Gregor Golobič obtožuje Janševo vlado, da je naredila skoraj, ali celo vse narobe.

Kako se vladajoči politiki branijo pred obtožbami? Tako da za vse okrivijo prejšnjo vlado in govorijo, da vse izkorišča za nabiranje političnih točk.

Še pri izbrisanih se zdi, da je vsega kriva Janševa vlada, pa čeprav je vladala le 4 leta in je levica imela prej več kot dovolj časa, da bi kaj storila, pa ni storila ničesar. Sedaj pa je LDS največja zaščitnica t. i. izbrisanih, čeprav jih je "izbrisal" prav njihov minister, leta 1992.

2 komentarja:

Haro pravi ...

Neki kar sm napisal en čas nazaj.. Penzije ne boš doživel http://harotov.blogspot.com/2008/03/penzije-ne-bo-doivel.html

Pris pravi ...

Verjetno si pod "delovno dobo" mislil starost. ;)

Sicer si pa postavljaš napačna vprašanja. Ni stvar v tem, do kdaj bomo morali delati, temveč kaj nas bo ob upokojitvi sploh čakalo. Upokojenci predstavljajo vedno večji odstotek prebivalstva, proračun (od koder se izplačujejo pokojnine) pa polnimo zaposleni. Sistem je po moje tik pred zlomom, tako da bomo na stara leta verjetno bolj kot ne prisiljeni živeti od lastnih prihrankov.