petek, 23. januar 2009

Kučanove in Obamove Sanje

Že pred nekaj časa je tudi pri nas pri založbi Sanje izšla knjiga Baracka Obame Pogum za upanje. To knjigo bi že kupil, če ne bi uvodne besede napisal Milan Kučan.

Rok Zavrtanik, urednik založbe Sanje, pa pravi: "Menim, da je Milan Kučan eden največjih demokratov, kar smo jih v Sloveniji imeli in jih imamo, in je tudi najbolj zaslužen za mehak prehod Slovenije v demokratično ureditev. O nobenem drugem politiku Slovenci nismo imeli tako visokega konsenza in prepričan sem, da bi se tudi Barack Obama, če bi ga povprašali o tem, strinjal, da uvodno besedo k slovenski izdaji njegove knjige napiše ravno Milan Kučan. Pa tudi sam menim, da za to nalogo ni nihče bolj primeren od Milana Kučana, ki je bil predsednik Slovenije v najbolj kritičnem obdobju demokracije."

Milan Kučan, eden največjih demokratov v Sloveniji, kar smo jih imeli in jih imamo?

Če je on eden največjih slovenskih demokratov, potem ni težko ugotoviti, zakaj je Slovenija tako "pravna" in "demokratična" družba. In ko smo že pri demokratih, sta po mojem skromnem mnenju dr. Jože Pučnik in Janez Janša veliko večja demokrata kot pa Kučan (ki sploh ni demokrat!!!). Seveda je to samo moje mnenje. In Kučanu nikakor ne oporekam njegovih osamosvojitvenih zaslug, nikakor ne. Vendar ni zaslužen za mehak prehod v demokratično ureditev, ampak v navidezno demokratično ureditev. On bi tako ali tako najraje ostal v Komunizmu. Takrat je imel vse. Bil je šef komunistične partije in imel nešteto privilegijev. Zakaj bi si potem prizadeval za prehod v demokracijo? Kučan ni pisal kritičnih člankov, ni bil zaprt, on je podpiral zapiranje ... Če ne bi bilo odpora proti komunizmu, ne bi bilo nič, in zato menim, da nima nikakršnih zaslug za začetek procesa demokratizacije - reševal je le svoj politični obstoj. Za demokracijo se je zavzel šele, ko je ugotovil, da nima druge možnosti, in je zgolj želel obdržati čim več moči. Kar mu je tudi uspelo.

Dvomim, da bi se Barack Obama strinjal s tem, da k njegovi knjigi napiše uvodno besedo, če bi Kučana zares poznal. Zakaj pa ne bi povabili k pisanju spremne besede Janeza Janše, ali pa morda Franceta Bučarja? Le to, da sta tako Kučan kot Obama govorila o sanjah, pač ni zadostni razlog, da bi ju razglasili za podobna, mar ne?!


1 komentar:

Anonimni pravi ...

Fašizem, nacizem, komunizem... za Obamo isti šmorn.