nedelja, 11. januar 2009

Strokovnost, političnost in ugled

Velikokrat slišimo, kako je kdo strokoven in kako je kdo političen. Vendar pa, kdo je pristojen za ocenjevanje strokovnosti oziroma političnosti? Nekateri so strokovni, pa so tudi politiki. Če si politik, ne pomeni, da nisi strokovnjak. Nekateri pa menijo, da so samo zato, ker so politiki, politični in vse njihove odločitve politično motivirane.

Če si strokovnjak ali ne, lahko pove tvoja izobrazba. Čeprav sem slišal nek odličen rek: »Lahko imaš 10 doktoratov, pa si še zmeraj butelj.« Ker lahko imaš 10 doktoratov, pa še vedno ne razumeš nekaterih stvari, lahko pa si nek navaden delavec in imaš nekaj več.

Tudi, kaj bo povedal slogovno in slovnično brezhiben tekst, brez vsebine? Ne kaj dosti. Čeprav je prav verjetno, da če boš pisal slogovno in slovnično slabe tekste, boš imel manj bralcev in lahko tudi ne bodo razumeli, kaj si napisal.

In še kako lahko kdo nekoga označi za zgolj političnega? To so zgolj domneve, ki se uporabljajo za diskreditacije. Večino stvari se gradi na konstruktih in domnevah. Nekdo nekaj reče, ponavlja in ponavlja in ponavlja in ljudje začnemo verjeti in še mi ponavljamo naprej. Ali pa: Rekel je Milan Kučan, tisti prijazni starček z modrimi očmi, bo že držalo, on je ugleden, gotovo ima prav. Najbolj hecno je, da je Janša tudi ugleden (kaj ugled sploh pomeni, to je tudi subjektivna presoja), pa ga veliko ljudi zaničuje in ga ne marajo. Zanje ni ugleden, ker je tako rekel nek "še bolj ugleden" gospod in so to rekli mediji, medijem pa je to prej povedal nek tudi "ugleden" gospod. Saj marsikdo sploh ne bi bil ugleden, če tega ne bi povedali mediji. Mediji usmerjajo dogajanje. In drugače; če mediji ne bi poročali o neki temi, za to temo sploh ne bi vedeli, razen če ne bi bili kako drugače povezani z njo.

Prišel sem do zaključka, da je ugled, političnost, kdo je vreden zaupanja ... zgolj subjektivna presoja, za katero ni nihče pristojen ne kompetenten. Če je kdo vreden zaupanja, to pokažejo njegova dejanja, o tem pa ne moremo soditi prej. Vendar pa se tudi dejanja presoja subjektivno. Nekdo bo menil, da je neko dejanje dobro, drugi pa bo trdil nasprotno.

Politični pa so tako ali tako vsi, ki se ukvarjajo s politiko. Vsi se borijo za oblast. Nekateri so, ko so na oblasti, boljši, nekateri slabši. Ampak gre za oblast, za moč. To je njihov poklic. Vendar pa to, da se borijo za oblast, ne pomeni, da ne bodo naredili nič dobrega. Pravzaprav, glede na to, da se borijo za oblast, bi morali delati dobro za ljudi. Vendar pa mnogi delajo predvsem zase in za to, da imajo dobro podobo, zlorabljajo medije.

Včasih si predstavljam, da bi imel ogromno moč, in zdi se mi fascinantno. Če bi imel ogromno moč, bi verjetno poskušal delati čim bolje v korist ljudi, ni pa rečeno, da me ne bi še več moči in še več denarja zaslepilo in bi delal le še zase.

Ni komentarjev: