sobota, 10. januar 2009

Pahorjev lov na vsak cent

Pahor že ogromno stvari plačuje sam in se trudi prihraniti vsak cent. Na Češko je šel z avtom in s tem nekaj prihranil. Boštjan M. Turk je v Odmevih rekel, da če bi šel s kolesom, bi prihranil še več. Mogoče si bo pa Pahor naslednjič omislil kakšen maraton, ko bo šel na kakšen tuj obisk.

Vendar pa to vzame veliko časa in ni ravno praktično. Zapravlja dragocen čas, ki bi ga lahko porabil za kaj bolj koristnega.

No, trudi se res, to mu moramo priznati. Ampak ta trud je bolj ničev, nekaj evrov, ki ne bodo rešili gospodarske krize ne revnih. Če bi hotel dejansko kaj prihraniti in dobiti denar, bi se moral lotiti gospodarskega kriminala in neštetih nepravilnosti v mnogih podjetjih. Vendar temu verjetno še ni dorasel. V vseh na sporen način sprivatiziranih podjetjih (teh je mnogo), je verjetno toliko državnega denarja, da bi lahko pomagali marsikateremu revežu in bi dobil bistveno več denarja, kot ga bo prihranil s tem, da bo sam plačeval kosila, zniževal plače svojim uradnikom in podobno.

Ali mu bo sploh ostalo še kaj denarja zase?

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Ne vem, če se gre za to, da bi dejansko prihranil tiste evre, ampak da bi vzpostavil neki vzgled za ostale. Ali je to ustrezno ali ne ne bi presojal, bi pa v teh težkih časih moral kar prisiliti, da se znižajo sejnine in ostale bonitete. Vprašanje pa seveda je, če to moč dejansko ima.

Glede kriminala lahko naredi ravno toliko, kot prejšnje vlade, za kaj več pa niti nima moči. Za preprečitev tega mora biti celotna slovenska politka. Zanimivo je, da so pravzaprav vsi za preprečevanje gospodarskega kriminala, vendar si zaradi drugih sporov nagajajo. To seveda velja za eno in drugo stran.
Spet druga stvar pa je učinkovitost organov, ki so pristojni za te stvari, to pa je večina stvar LDSa, ki ima pod sabo oba represivna resorja.

ddddd pravi ...

Lahko, da s tem daje vzgled, vendar pa kdo ga bo upošteval? Večina ljudi ima raje denar kot pa da se mu odpove. Ko je napovedal znižanje plač poslancem se je večina pritoževala nad tem, celo eden največjih "upokojenskih" borcev iz DeSUSa Franc Žnidaršič je bil glasno (kot vedno in kot edino kar zna)proti.

Kar se tiče gospodarskega kriminala pa bi se lahko marsikaj naredilo, pa ni bilo volje.

Že ogromno bi se lahko naredilo, če ne bi imeli do pret kratkim nesposobnh nadzornih organov (ki jih je nastavljala leva oblast) in če ne bi bila gospodarstvo in politika preveč povezani.

In morda bi bilo bolje, če bi Pahor tukaj vzpostavil nek vzgled in jasno nastopil proti gospodarskemu kriminalu, ne pa da nekaj govori in govori in nič ne pove.

Se strinjam s tabo, da je učinkovitost za to pristojnih organov, ki sta oba pod LDS zelo uprašljiva.

Anonimni pravi ...

Srčno upam, da se LDS ne bo ponovno izneverila. Med predvolilno kampanjo so bili največji kritiki obeh represivnih resorjev, zato se mi zdi prav, da so ju dodelili njim. Naj se sedaj dokažejo.

Čista lopata je bila en navaden drek, Janešev lov njegovih nasprotnikov. Če bi akcija bila to, za kar so jo razglašali, bi polovil polovico NSijevih barab, ki so kot nadzorniki v KADu in SODu prodajali državne deleže svojim prijateljem, ti pa so potem podjetja likvidirali oz. jih prodali tujcem (primer IBI Kranj). Da ne govorimo o podeljevanju koncesij za igralništvo in ostalih dokaj nevidnih poslih, katere je dobila sedaj že precej znana družina Petek :)

ddddd pravi ...

Tudi jaz upam, da bo LDS delala dobro, čeprav se mi to zdi, kot, da bi lopovu dal naj ti varuje denarnico.

Se strinjam, da bi lahko polovili tudi kakšno svojo barabo, ampak za to itak ni interesa, ne boš lovil svojih.Pa tudi menim, da so levičarske barabe hujše in jih je občutno več, ozeroma so pokradli več. Tudi na lestvici 100 najbogatejših ni veliko desničarjev. So večinoma levičarji in tisti, ki nimajo barve in se obrčajo po vetru. In zakaj je tako? Zato, ker je bila v času privatizacije na oblasti leva elita. Gospodarski kriminalci pa levici ostajajo zvesti, ker jih brez levice ne bi bilo in se ji čutijo dolžni.

Kaj je narobe, če se podjetja proda tujce, če so boljši lastniki, kot slovenci. Stokrat raje bi delal za podjetje, ki ga ima v lasti tujec, ki je vspešno in izplačuje boljše plačo kot pa za slovensko, ki ga lastniki vodijo v propad.

Pod prejšno vlado so pa drugi dobivali koncesije in dobre posle. S politično elito se zamenja tudi gospodarska elita, nekaterim pa vspe biti povsod zraven.

Moč družine Petek se pa po moje prenapihuje. To je tako, kot z Ruplom. Vsi govorijo da je slab in grozen in potem začnejo vsi misliti, da je slab in grozen. Začnejo govortiti, da je družina Petek grozna in da brez njenega privoljenja v Mariboru ne moreš dobiti službe, pa ljudje žačnejo verjeti, ker ljudje smo pač ovce. Pa čeprav to govori neka nekredibilna gospa Andrijana. Vedno se najde nekdo ki bo verjel lažem. Dobri primeri so v knjigah Ane Jud. Nekdo je nekaj grdega napisal ali povedal o njej in potem so jo pljuvali še drugi, samo zato ker si je upala izraziti svoje mnenje.

Mnogi pravijo, da so vsi enaki, večinoma res so, vendar pa so tudi ljudje, ki se trudijo, vendar ne morejo spremeniti stvari. Ponavadi je v politiki izbira med slabimi.

Itak je vse v miselnosti ljudi.
Nekje sem slišal nek odličen rek: Drugih ne moreš spremeniti, lahko spremeniš le sebe.